Om een Nederlandse uitvaartverzekering af te sluiten terwijl u in het buitenland woont, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U beschikt over een Nederlands postadres;
  • U beschikt over een Burger Service Nummer (sofinummer);
  • U beschikt over een Nederlands bankrekeningnummer.

Enkele uitvaartverzekeraars hebben ook vestigingen in België. Daar is het dan eveneens mogelijk uw uitvaart te verzekeren.

Op de meeste online vergelijkingswebsites worden alleen de verzekeraars vermeld waarvan je online de premie kunnen berekenen. Dit is noodzakelijk omdat de vermelde verzekeraars de premies regelmatig updaten. Ook missen er vaak enkele verzekeraars omdat ze aangegeven hebben, niet op de site vermeld te willen worden.

Mocht u verzekeraars missen, dan kunt u dat meestal melden via het contact formulier.

Een uitvaart kost in dit land gemiddeld ongeveer 7500 euro. Heeft u dit geld niet vrij besteedbaar op uw bankrekening staan, dan is het goed om een verzekering te overwegen.

Niemand wil zijn of haar nabestaanden laten zitten met een grote kosten post. In veel gevallen helpt een uitvaartverzekeraar u ook bij het organiseren van de uitvaart.

Als u de exacte kosten van de door u gewenste uitvaart inzichtelijk wilt hebben, kunt u het beste een uitvaart ondernemer vragen om een offerte op te stellen.

Wij adviseren u om hierbij om erop te letten of de uitvaart ondernemer aangesloten is bij het Stichting Keurmerk Uitvaartzorg?

Veel consumenten kiezen voor een verzekerde dienstverlening, de zogenaamde natura variant. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een verzekerd geldbedrag, de kapitaal variant.

Bij een natura variant wordt er geen geld uitgekeerd. U geeft hierbij aan wat voor uitvaart u wenst. Denk hierbij aan de werkzaamheden van de uitvaartverzorger, de rouwkaart, het soort grafkist.

Bij een kapitaal verzekering krijgt u een geldbedrag uitgekeerd, wat door de nabestaanden besteed kan worden.

Er bestaan ook koopsom uitvaartverzekeringen, hierbij betaalt u een eenmalig bedrag i.p.v. een maandelijkse premie.

Welke factoren beïnvloeden de premie?

Kortgezegd, geslacht, leeftijd en dekking. Het te verzekeren pakket of de hoogte van het te verzekeren bedrag is hierbij uiteraard een factor. In het algemeen kunt u stellen dat hoe ouder u bent bij het afsluiten van de verzekering, hoe hoger uw maand premie is. Ook is het van belang tot welke leeftijd u premie wilt gaan betalen. En uw gezondheid is een factor die van invloed kan zijn.

Moet ik wettelijk een verzekering voor de kosten van mijn uitvaart afsluiten?

Nee, dit is niet het geval. Er bestaat in Nederland geen wettelijke verplichting. Het is aan te raden een uitvaartverzekering te nemen, aangezien veel nabestaanden niet genoeg geld hebben om de uitvaart te bekostigen.

Heb ik een medische verklaring nodig?

Bij de meeste verzekeraars is dit het geval. hiermee kan de verzekeraar de kans op overlijden inschatten binnen een bepaalde periode. De premie wordt veelal op deze kans afgesteld.

Als verzekeraars niet vragen naar een gezondheidsverklaring dan werkt men veelal met zogenaamde cazernjaren. Als iemand binnen de cazernjaren komt te overlijden wordt er dan nog geen (volledige) uitkering gedaan door de verzekeraar